No-claim korting opbouwen

Natuurlijk wilt u graag no-claim korting opbouwen, zodat uw autoverzekering uiteindelijk goedkoper zal worden. Helaas duurt het even voordat u no-claim korting opbouwt, want voor elk jaar dat u schadevrije doorbrengt klimt u een trede op de bonus/malus ladder. Hoe hoger u uiteindelijk komt, des te hoger zal ook de korting uitvallen die u op uw premie ontvangt. In totaal kunt u tot trede 20 komen, dus eer dat u daar bent aanbelandt zult u dus 20 schadevrije jaren moeten hebben gehad. Uiteraard dienen dit achtereenvolgende jaren te zijn.

Verlies van no-claim korting

U kunt met het claimen van een schade van uw goedkope autoverzekering direct een duurdere autoverzekering maken als u no-claim korting kwijtraakt. In principe raakt u uw korting altijd kwijt nadat u schade claimt, maar er zijn ook oplossingen voor om dit niet te laten gebeuren. Eerst even over de consequenties van een geclaimde schade; u zult vaak zakken op de ladder en meestal is dit tussen de 1 en 5 treden, waarbij het zakken van 5 treden meer voor de hand ligt dan het zakken van slechts 1 trede.

Zoals gezegd hoeft het dus niet per se zo te zijn dat u uw korting kwijt bent, want u kunt uw no-claim korting namelijk ook beschermen. Dit doet u door middel van een no-claim beschermer. De naam zegt het natuurlijk al. Maar ondanks dat u dus uw korting niet kwijt bent betekent dit nog niet dat u niet uw schadevrije jaren kwijt bent. Dat is dus een nadeel, want die zult u dus alsnog opnieuw moeten opbouwen. Voor een no-claim beschermer wordt uiteraard een extra premie gerekend en het is dus maar de vraag of u het dat waard vindt. Niet alle verzekeraars bieden de no-claim beschermer overigens aan.

Verlies no-claim door een ander

U hoeft niet altijd zelf verantwoordelijk te zijn voor het verlies van uw no-claim korting. Want stel dat u uw auto uitleent aan een vriend of vriendin, dan kost het u nog altijd uw no-claim indien de persoon aan wie u uw auto heeft uitgeleend schade maakt. Het is namelijk nog altijd uw auto en uw autoverzekering die daarop is afgesloten. Leen dus nooit zomaar uw auto uit tenzij u weet dat de persoon te vertrouwen is en goed met uw spullen zal omgaan.

Volgende artikel: